Promet Split d.o.o.

Građani,

NITI LIPU, OD “ZARADE OD PRODANIH”  AUTOBUSNIH VOZNIH KARATA I MJESEČNIH POKAZA U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU, PROMET SPLIT d.o.o. NE UPLAĆUJE NI U GRADSKI NI U DRŽAVNI PRORAČUN!!!

PO MODELU PROMETA, NAPLATE AUTOBUSNIH VOZNIH KARATA I MJESEČNIH POKAZA VRŠE I  SVE OSTALE  FIRME U HRVATSKOJ  A  KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA !

TKO SU OSOBE KOJE RASPOLAŽU SA STOTINAMA MILIJARDI KUNA, STEČENIH  NA OVAJ NEZAKONIT NAČIN, NA NIVOU REPUBLIKE HRVATSKE?

GDJE JE TAJ  NOVAC !?

U priloženoj listi e-mailova se može vidjeti  dokaz da Promet Split d.o.o. ne plaća porez na zaradu od prodanih autobusnih voznih karata u javnom gradskom prijevozu (nadalje JGP) te također da ga nikada nije ni plaćao. Navedeni dokaz je zapravo niz od 18 e-mailova korespodencije, u smislu zahtjeva za pristup informacijama,  većinom sa navodnim službenikom informiranja Prometa Split d.o.o., Antom Zovkom. Odluka o imenovanju Ante Zovka, kao službenika informiranja,  je donešena 02. 10. 2012.g., što se može vidjeti u gore navedenom PDF dokumentu, u e-mailu pod rednim brojem 16. te se odmah postavlja pitanje kako to da predmetna tvrtka nije do sada imala službenika informiranja, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Slijedom se pojašnjava da je zahtjevom za pristup informacijama, sukladno prethodno navedenom zakonu,  zatraženo od Prometa Split d.o.o. da korisniku dostavi dokaz o tome da je ista tvrtka platila  porez na prodane  autobusne vozne karte, što se može vidjeti u e-mailu pod rednim brojem 1. Inače, da je sve po zakonu, korisniku je se mogla dostaviti informacija isprve, samo u jednom dopisu/odgovoru. Međutim, uvidom u cijelu korespondenciju navedenog PDF dokumenta razvidno je da je dotičnom Prometu Split bilo potrebno 18 dopisa kako bi prikazao da nema nijedan valjani dokaz  o tome da uredno podmiruje porez na spornu zaradu od prodaje voznih karata i mjesečnih pokaza u JGP. Među nama budi rečeno, jasno je da je Promet htio zamagliti činjenicu da se radi o reketarenju građana, odnosno finije rečeno “radu na crno”. Jedan od glavnih razloga za ne plaćanje poreza  (bilo kakvog !!!),  jeste činjenica da uopće ne postoji zakonska mogućnost za plaćanje istog.

Raznorazni pravilnici i odluke koje su Grad Split i Promet Split d.o.o. donijeli u svezi naplate gore navedenih karata i pokaza služe za obmanu građana, kako bi isti dobili uvjerenje da se naplata vrši u skladu sa zakonom. Rečeni pravilnici, poslovnici i razne odluke u svezi naplate autobusnih karata i pokaza su doneseni protivno zakonu  iz kojega proizlaze. Nije moguće mijenjati zakone izmjenama i dopunama pravilnika, poslovnika i ostalih akata a što je upravo učinjeno u konkretnom slučaju. Pravilnici, poslovnici, propisi i svi ostali akti i podakti  moraju biti uvijek u skladu samo sa zakonom iz kojega su nastali, što znači nadalje da bi se mogle izmijeniti odredbe nekog pravilnika ili  ostalog, prvo se mora izmijeniti sam zakon. Nije moguće mijenjati odredbe poslovnika i pravilnika i ostalog a da se prethodno nije promijenio predmetni zakon.  Zakon može mijenjati samo Sabor RH a svi ostali moraju poštovati zakone i svoje pravilnike i ostalo usklađivati samo, kako je već rečeno, sa zakonima koje je izglasao Sabor RH. Valja reći uz navedeno da nijedan zakon ne daje mogućnost ni jednoj tvrtci ni firmi da vrši naplatu u smislu prijevoza građana u JGP.

Pitanja su tko sve raspolaže s tim novcem, od osamostaljenja Republike Hrvatske do sada i gdje je taj novac?

Nužno je nadodati nadalje da je protiv odgovornih u Promet-u Split d.o.o. podnesena kaznena prijava zbog nezakonite naplate parkinga na javnim cetama/javnim dobrima ali je istu kaznenu prijavu Općinsko državno odvjetništvo Split upisalo u upisnik KAZNENI RAZNO / KR-DO umjesto u KAZNENI UPISNIK /K-DO, tako da nema smisla podnositi ikakvu prijavu u svezi naplate voznih karata i mjesečnih pokaza, jer će i ta prijava završiti u navednom upisniku KAZNENI RAZNO/KR-DO. Ovo što radi odvjetništvo Split je zapravo težak udar na ustavotvorni poredak Republike Hrvatske. Naime, glavni zadatak DORH-a je da po zakonskoj osnovi sankcionira počinitelje  kaznenih djela, za koja se progon vrši po službenoj dužnosti a ne da takve počinitelje i njihova kaznena djela prikriva, odnosno protupravno upisuje u KR-DO upisnik. Kada je kaznena prijava koja sadrži sve potrebne elemente upisana u KR-DO upisnik, onda podnositelj ne može sam nastaviti kazneni progon ako želi, jer nema rješenja o odbačaju kaznene prijave a koje rješenje je osnova za preuzimanje kaznenog progona. Na ovaj način, odnosno zlouporabom upisnika KAZNENI RAZNO/KR-DO,  DORH kontrolira kriminal u Hrvatskoj o čemu će više biti rečeno u temama “Kako funkcionira nezakonito ustrojeno paralelno pravosuđe u Hrvatskoj” i “DORH“.

NEZAKONITA NAPLATA PARKINGA NA JAVNIM CESTAMA / JAVNIM DOBRIMA OD STRANE PROMET SPLIT D.O.O.

prilogu 1.  i  prilogu 2. se može vidjeti detaljnije razrađena problematika nezakonite naplate parkinga na javnim cestama/javnim dobrima. Sve što se u prijavi odnosi na navedenu problematiku je u direktnoj svezi sa nezakonitom naplatom autobusnih karata i pokaza opisanom naviše. Model Prometa Split d.o.o., u oba smisla,  je primjenjiv na sve firme u Republici Hrvatskoj koje jednako tako vrše naplatu autobusnih karata i pokaznih karata u javnom gradskom prijevozu te na sve firme koje vrše naplate parkinga na javnim cestama /javnim dobrima.

prilogu broj 3.  se može vidjeti odgovor ravnateljice Porezne uprave/Središnjice, Nade Čavlović Smiljanec,  na prijavu iz priloga 1. Navedena ravnateljica, kako je razvidno, tvrdi da Promet Split d.o.o. uredno podmiruje svoje porezne obveze. Pitanje je na osnovu čega dotična tako tvrdi kada Promet Split d.o.o.  ne posjeduje ni jedan jedini dokaz o  uplati poreza po gore navedenim osnovama niti ga je ikada posjedovao a kako je jasno vidljivo u gore navedenom službenom dokazu. u smislu voznih karata i pokaznih karata. Sve što važi za problematiku autobusnih voznih karata važi i za naplatu parkinga na javnim cestama / javnim dobrima.

Inače pisac ovih redaka ima poveću dokumentaciju / odgovore i drugih nadležnih tijela ali je svaki taj odgovor u cijelosti bespredmetan u smislu da je u svakome, namjerno,  potpuno promašena glavna tema. Ako od strane građana Splita i Hrvatske bude interesa za uvidom i u rečenu dokumentaciju, omogućiti će se naknadno na ovim stranicama.

U BITNOM:

  • PLAĆANJE AUTOBUSNIH VOZNIH  KARATA I  MJESEČNIH POKAZA U JAVNOM GRASKOM PRIJEVOZU NIJE NA  ZAKONU OSNOVANO !
  • GRAĐANI REPUBLIKE HRVATSKE !  NITKO OD VAS NEMA PRAVO TRAŽITI DA PLATITE NEŠTO ŠTO VAS PO ZAKONU  NE SLJEDUJE DA PLATITE !
  • VI NISTE DUŽNI PLATITI  NEŠTO ŠTO VAS PO ZAKONU NE SLJEDUJE DA PLATITE!
  • NIKOME NISTE DUŽNI POKAZATI OSOBNU ISKAZNICU, OSIM SUKLADNO ZAKONU !
  • MUP RH NIJE OVLAŠTEN DA “OVLAŠĆUJE” KONTROLORE DA VAS LEGITIMIRAJU U JGP A KAKO JE ISTAKNUTO NA SLUŽBENOJ WEB STRANICI  http://www.mup.hr/1166.aspx   pod kategorijom RAZLIČITO, u točki 10 stoji:  ” S tim u vezi, postoji opravdan razlog da kontrolor od osobe koja ne posjeduje voznu kartu zatraži osobne podatke, kako bi se prema njoj poduzele propisane mjere”.
  • NAVODNI KONTROLORI U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU (NITI BILO TKO DRUGI) VAS NE SMIJE MALTRETIRATI NA BILO KOJI NAČIN A POGOTOVO NAPADATI  VAS U FIZIČKOM SMISLU  ZATO ŠTO NEMATE AUTOBUSNU VOZNU KARTU (ILI POKAZNU KARTU) !
  • PREKRŠAJNI SUDOVI VAS NE MOGU I NE SMIJU  PREKRŠAJNO GONITI ZATO ŠTO NISTE PLATILI “KAZNU” PO OPOMENI ZA NEPLAĆENU AUTOBUSNU VOZNU KARTU U JGP ILI ZA NEPLAĆENI PARKING NA JAVNOJ CESTI/JAVNOM DOBRU !

Poštovani građani Republike Hrvatske, ukoliko imate bilo kakvih pitanja u svezi gornje problematike, dostavite ih na e-mail adresu : disk1008@gmail.com 

Na svaki e-mail će biti odgovoreno te će Vam se proslijediti potrebna službena dokumentacija, ukoliko bi Vam ista bila od pomoći u Vašim pravnim stvarima.

12 thoughts on “Promet Split d.o.o.

  1. Poštovanje,

    Prvo da Vam čestitam na poslu koji radite! Svaka čast, stvarno lavovski. Ono što me zanima, jeli se što promijenilo u međuvremenu? Kako vidim neki su komentari stavljeni 5 i više godina unatrag pa me zanima jeli došla neka odredba ili zakon po kojem je građanin dužan platiti “kaznu”? Postoji li mogućnost ovrhe na njegov račun? Što se može napraviti u slučaju da je kazna napisana?
    Unaprijed hvala.

    • Anonimus Komentare od prije pet i više godina treba zanemariti potpuno, iz razloga jer je u to vrijeme još postojala iluzija (i kod mene) da Republika Hrvatska postoji…međutim, od tada pa do sada ostvarili smo potpunu spoznaju da Republika Hrvatska ne postoji i da nije postojala ni prije pet i više godina, odnosno da nije postojala nikada… Hrvatski Narod tek treba da sam osnuje svoju državu ili kraljevinu ili štogod drugo bude htio…dosada su Hrvatskom Narodu osnivali “hrvatske države” Srbi u kolaboraciji sa šaćicom domaćih izdajnika i drugih stranih špijuna, kao na primjer: kraljevinu SHS, NDH, Socijalističku Hrvatsku i današnju takozvanu demokratsku Republiku Hrvatsku…ovo nabrojano nema veze sa Hrvatskim Narodom, sve je to obmana epohalnih razmjera, sve je to velika srbija bila i je sada…

      I sada, vi pitate jesu li se desile izmjene u važećim jugočetničkimzakonima…prije nego odgovorim u cijelosti na vaše pitanje, samo mi pojasnite što ste u suštini razumjeli od svega na ovome blogu, da ne bih gubila vrijeme na ono što vam je već poznato…znate li na primjer da je sav novac/kune lažan i da ja osobno recimo plaćam “ovrhe” na način da kažem krimosima da odu na web stranice zločinačke takozvane Hrvatske Narodne banke i da isprintaju kuna koliko traže od mene a mogu im i ja isprintati ako nemaju printer u boji, jer nema nikakve razlike između “kuna” koje je printao prije krimos Rohatinski a sada krimos Vujčić ili ovih kuna koje bi ja ili ovršni krimosi isprintali..obe varijante su bez pokrića ikakvoga, sama obična bezvrijedna papiruština…štos je samo u tome da krimosi sebi printaju do mile volje koliko žele i ne možete ih kontrolirati u tome ali zato oni kontroliraju vas i sve ostale kao pravi iluzionisti…uvjerili su vas da država postoji i da su lažne kune pravi novac sa adekvatnim pokrićem…pitam vas koji je smisao se zanimati za jugočetničkezakone, nakon što ovo saznate/znate…ako ćete u igru s njima, gubitnik ste unaprijed, kao i prije 30, 50, 100 i više godina, što je bio gubitnik Hrvatski Narod… njih jednostavno treba maknuti, osnovati državu gdje će Hrvati odlučivati o sebi i onda se neće moći desiti da postavljate ovakva pitanja o “kaznama” ili zločinačkim “ovrhama”…ni vi ni ijedan drugi Hrvat/Hrvatica…malo sam proširila iz razloga da mi pojasnite zašto se želite s njima igrati države?

      Treba ići u smjeru…a to možemo odmah…da Hrvatski Narod dogovorno i ciljano prestane “plaćati” sve što “plaća” tim zločincima…ALI SVI ODJEDNOM…a prije toga neka povuku iz “banaka” svoje lažne kune, dolare i ostale krimogene valute pa tu kada se podvuče crta, spontano će se stvari početi rješavati…a ne ovako kao vi da muku muče s ispraznom iluzijom “ovrha” kojima nikada kraja…uništili su život vašim i našim starima iza nas, nemojmo im dozvoliti da unište život ovim vašima i našima ispred nas…

      Aj sad vi malo recite nešto…je li ostaju vaša pitanja ista ili bi ih malo preuredili?

      • Bez obzira koliko poštujem i vjerujem u sve što ste napisali mene idalje zanima hoće li mi FINA uputiti prisilnu naplatu na račun ili ne? Odnosno drži li “kazna” vodu ili ne. Trenutna mi je zanimacija Promet Split za Hrvatsku imam ostatak života.

        • Anonimus U odnosu na prije 5 i više godina kriminalci su samo ubrzali naplatu nepostojećih prekršaja pa slikovito rečeno, ako im je prije trebalo 10 poteza da naplate reketkaznu sada to naprave sa 3 poteza…ide sve ko na traci u tvornici otpada…

          Na ovome videu https://www.youtube.com/watch?v=b4gpkF_SOP8&feature=emb_title možeš čuti šefa naplate “reketkazni” u “Prometa” kako kaže “…onda neka ne plati…”, od 01:16 minute…to je onaj koji stoji uz portira u 02:09 minuti i postavi mu ta pitanja šta čuješ u videu ili bolje se meni javi da ne “mozgaš” puno (javi se na e-mail i pošalji mi mob pa ću te nazvat). I ne brini…

          A što se tiče “Hrvatske” krivo si posložio prioritete…da ima države Hrvatske ti bi imao skroz druge, nezamislivo lakše, probleme u životu…Aj čujemo se, bilo bi predugo da sve pišem…

          Ne znam jesi vidia ovi video: https://www.youtube.com/watch?v=j6Mnv3hRD_M&feature=emb_title

  2. Poštovana Miriana,
    Ponavljam pitanje, zašto ne pokažete osobnu iskaznicu na pošti i uz
    mete svoja pisma? Zato jer je NEMATE! Ako vam je onim rješenjima oduzeta poslovna sposobnost onda ovo što pišete treba uzeti sa dozom rezerve zar ne.
    Bog i Hrvati.
    1950 hajduk živi vječno

    • Poštovani gospodine Sapunarić,

      1. Zbog čega bi trebala pokazati na pošti osobnu iskaznicu? (Vi postavljate pitanja o nečemu što je nadugo i naširoko već na ovome blogu diskutirano. Žao mi je ali nemam vremena sve to ponavljati. Upućujem Vas da malo “prošvrljate po blogu”. U konačnici: Hrvatska pošta d.o.o. krši na vrlo težak način Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o osobnoj iskaznici a također i Zakon o poštanskim uslugama itd.)

      2. Osobnu iskaznicu imam, iako sam bila bez iste oko godinu i pol dana jer nisam htjela platiti taksu od 70 kuna, koju mi je Policijska uprava splitsko-dalmatinska htjela naplatiti/izreketariti protivno Zakonu o upravnim pristojbama. Nakon godine i pol su mi iz te iste uprave zaprijetili da će mi “oduzeti boravište” to jest da će me izbrisati iz registra građana. Poslije ovakvih iznuda i prijetnji sam platila iznuđenu taksu/pristojbu od 70 kuna (protivno Zakonu o pristojbama) i tek onda mi je ova PUSD izradila osobnu iskaznicu. Mogu Vam pokazati svoju osobnu iskaznicu ako se želite uvjeriti u postojanje iste. Inače, za Vašu informaciju, svi su građani Republike Hrvatske (uključujući i strance sa stalnim boravkom) oslobođeni plaćanja upravnih pristojbi na sve spise i radnje prilikom izrade osobnih iskaznica, po članku 7. st. 2. t. 18. spomenutog Zakona o upravnim pristojbama.

      3. Već je pojašnjeno na blogu da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu povuklo svoju kaznenu prijavu protiv mene, zbog navodnog lažnog kaznenog prijavljivanja sudaca i policajaca. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je dio zločinačke organizacije koja na nivou cijele zemlje sprovodi nezamislivi teror nad građanima Republike Hrvatske, uključujući i genocid građana, neovisno koje su nacionalnosti. I o svemu ovome je detaljno pisano na blogu, međutim Vas to očito ne zanima. Vi se javljate sa ovakvim komentarima sa konkretnim ciljem da usmjerite problematiku u sferu Vašeg interesa a koji je Vaš interes nije teško odgonetnuti. Da nije tako, Vi bi pročitali najprije sve što je rečeno na blogu, ako Vas zaista zanima stvarno stanje pa tek onda postavljali pitanja. Prva dva Vaša komentara sam zbog toga ignorirala, kao što ću ignorirati i ostale ubuduće, ako se budete javljali u smislu navedene konotacije. Osobno smatram da Vi niste jedan od čitatelja kojima je namijenjen ovaj blog. Vi ste “na onoj drugoj strani”, to je očito. Vi ste provokator koji nema sa čime provocirati. Da dodam još i to da se “onim rješenjima” ne može oduzeti poslovna sposobnost. Poslovnu sposobnost može oduzeti samo sud pa je i ovo Vaše pitanje “zbucano” kao i sve ostalo u Vašim komentarima. Vidite, Vi ste htjeli ispasti “kao da ste pali s Marsa” ali to tako ne ide. Kako to da niste postavili nijedno pitanje o zločinima koje počinjaju takozvani djelatnici Policije, pravosuđa, odvjetništva, neko pitanje možda o kriminalnim poslovima psihijatara, o tome gdje nestaju građani Hrvatske i kako im se oduzima imovina u tri poteza itd.? Znam ja da je Vaše pravo i izbor što ćete raditi i kakva pitanja postavljati ali sam ovo pitanje morala postaviti da bi se jasno istakla sva “prozirnost” Vaših “pitanja” i “čuđenja” upućenih meni.
      Dakle, na mome blogu je dobrodošla samo argumentirana diskusija pa Vas ljubazno molim ako nemate argumenata zaobiđite ovaj blog, nemojte tratiti moje vrijeme niti vrijeme čitatelja.

      4. Onda ovo što pišete treba uzeti sa dozom rezerve zar ne, poštovani gospodine Sapunarić!? (ako Vam je to zaista prezime??). S poštovanjem.

  3. Zdravo,
    Prije otprilike mjesec dana mi je kondukter uručio kaznu zato što nisam imala potvrđenu kartu. Na poleđini je pisalo da u roku od 60 dana (ili tako nešto) moram platiti 60 kuna na određenoj adresi Prometa Split. No, tog dana je padala kiša i na povratku sam shvatila da se kazna potpuno smočila i uništila. Mogu li platiti kaznu bez tog papira kojeg sam dobila i gdje?
    Hvala!

    • Poštovana Danijela, ne morate Vi niti lipe platiti Prometu. Ne samo Vi nego nijedan građanin Hrvatske. Naplata voznih karata u javnom gradskom prijevozu (i kazni i opomena), naplata parkinga na javnim cestama i naplata odvoza vozila od strane “Pauk službe” je nezakonita. Možete malo više o svemu vidjeti na ovome blogu, u postovima u svezi Prometa i Zagrebparkinga. Samo ukucajte u rubriku “pretraga” Promet ili Zagrebparking pa će se pojaviti odgovarajući postovi.

      Inače, možete napisati reklamaciju Prometu. Javite mi se na e-mail, zbog dodatnih pojašnjenja. Pozdrav.

  4. Poštovana gospođo Pavić!
    Što učiniti ako Vam je kontrolor već uzeo podatke i smiješi Vam se kazna?

    • Poštovani, budući je svaki slučaj zaseban, javite mi se na e-mail ako Vam ne može pomoći primjer prigovora, koji je niže naveden. Pazite na rok za prigovor, koji se navodi u opomeni, ako ste je dobili preporučenom poštom. Pozdrav.

      PROMET SPLIT D.O.O. / Služba unutarnje i vanjske kontrole
      Hercegovačka 20
      21 000 Split

      REKLAMACIJA PO OPOMENI broj ……………………. Model: 02

      Poštovani!

      Opomena koja mi je dostavljena običnom poštom nije zakonski osnovana, kao ni sve što se navodi u ovoj opomeni. Promet Split traži da u roku od 8 dana platim iznos od 61,00 kune a dan od kada počinje teći navodni rok ni ne postoji jer ovu opomenu nisam dobio preporučenom poštom. Traži se da platim navedeni iznos po osnovi nečega što nisam ni dužan po Zakonu da plaćam. Ne samo to nego me je Prometov kontrolor i neovlašteno legitimirao dana ………… Tada nisam bio upoznat sa činjenicom da se radi o neovlaštenom legitimiranju pa sam u neznanju pokazao osobnu iskaznicu. Sada znam da me je dotični kontrolor obmanuo da mu moram pokazati iskaznicu te sam također upoznat da je dotični kontrolor počinio osim neovlaštenog legitimiranja i kazneno djelo nezakonite naplate, jer me hrvatski zakoni ne obvezuju da plaćam vozne karte u javnom gradskom prijevozu. Nadalje, poznato mi je da se prekršajni postupci ne mogu pokretati po osnovi nezakonito pribavljenih dokaza. Pri ovome mislim na neovlašteno legitimiranje od strane kontrolora i pokušaj nezakonite naplate u iznosu od 61,00 kune. Promet Split nema nijedan legalan način da dođe do mojih osobnih podataka, osim obmanom. MUP-RH jednako tako ne može neovlašteno davati moje osobne podatke Prometu Split, radi pokretanja prekršajnog postupka jer ja nikakav prekršaj nisam počinio u pravcu Prometa. MUP-RH, sa druge strane ne može za potrebe poslovanja na crno, kakva je naplata voznih karata u jgp, nikome odavati moje podatke. Nadalje sve navedeno ukazuje na to da legalnim putem nije moguća naplata voznih karata u javnom gradskom prijevozu, osim putem obmane.

      Nadodao bih još da sam upoznat i sa činjenicom da Promet d.o.o. Split ne plaća porez na prodane vozne karte u javnom gradskom prijevozu (i na pokaze) kao i sa činjenicom da nije ni oslobođen od plaćanja poreza. Činjenica je također da Promet na voznim kartama lažno navodi postotak plaćenog poreza, u svezi čega imam dokaze koji svjedoče o tome da ne postoji knjigovodstvena evidencija da je Promet ikada stvarno platio bilo kakav porez po naplaćenim voznim kartama u javnom gradskom prijevozu. Iz svega navedenog proizlazi da nisam dužan plaćati ništa „na crno“.

      Ovdje smatram važnim nadodati da su Zakonom o fiskalizaciji izuzete firme koje vrše prodaju voznih karata (članak 5. ZOF) pa nije jasno kako se na fiskalnom računu za kupljenu voznu kartu, može nalaziti podatak o plaćenom porezu?

      Ukoliko se Promet d.o.o. Split odmah ne očituje pismeno da je povukao ovu opomenu, podnijet ću kaznenu prijavu protiv odgovornih, u kojoj ću obrazložiti i sve druge okolnosti u svezi svega navedenog a koje nisam smatrao da sada trebam navoditi.
      Split, …………. potpis………………………………
      adresa………………………………

    • Poštovana/ni!
      Što se tiče naplate voznih karata (i mjesečnih pokaza) u javnom gradskom prijevozu, Grad Split je donio Odluku o tome temeljem članka 3. stavak 4. Zakona o komunalnom gospodarstvu („Narodne novine“, broj 26/03-pročišćeni tekst, 82/04, 110/04-Uredba, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09 i 49/11). Međutim, u Gradskoj upravi Split nikada nije bilo moguće izvršiti uvid u ugovor o koncesiji koja je navodno dodijeljena Prometu Split d.o.o. a koji vrši djelatnost javnog gradskog prijevoza. Inače, prijevoz putnika u javnom prometu je jedna od komunalnih djelatnosti koje Grad Split mora urediti sukladno navedenom zakonu. Činjenica da Promet Split d.o.o. ne plaća nikakav porez na zaradu od naplate voznih karata i mjesečnih pokaza, pokazuje da nije sve odrađeno sukladno gore navedenom Zakonu o komunalnom gospodarstvu a tako ni sukladno Zakonu o koncesijama. Ugovor o koncesiji mora biti dostupan javnosti a kako nije, teško je reći o čemu se točno radi. Ali to više i nije toliko važno jer upravo navedena činjenica da Promet Split d.o.o. nema dokaz da je ikada platio ikakav porez govori sve pa se i nema smisla baviti zakonskim odredbama. Da je sve kako treba onda ne bi bio problem Prometu da plaća porez. Sve privatne i državne firme moraju plaćati porez (ili porez na dodanu vrijednost itd.), osim ako nekim posebnim zakonom nije drugačije uređeno, kao što i nije u slučaju Prometa Split d.o.o. Možete vidjeti, u tekstu prilog / listu e-mailova kao dokaz da Promet ne plaća porez.

      Što se tiče parkinga na javnim cestama/javnim dobrima, Grad Split je dužan urediti javna parklirališta, sukladno članku 5. st. 1. t. 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ali nitko ne može dobiti koncesiju na javne ceste u smislu naplate parkiranja niti vršiti naplatu parkinga po bilo kojoj drugoj osnovi. Otuda dolazi činjenica da Promet Split d.o.o. nema nijedan dokaz da je ikada platio bilo koji porez na zaradu od naplate parkinga na javnim cestama što također govori sve o tome, kao i u gornjem slučaju naplate voznih karata u javnom gradskom prijevozu. Ako želite detaljnije, priložiti ću dokumentaciju iz koje se može vidjeti da su i Hrvatske ceste d.o.o. i Hrvatske auto ceste d.o.o. bitne u svemu ovome u određenom smislu. Ima tu svašta ali bolje da se ne zamarate time. Za Vas i sve druge građane a i za mene osobno je dovoljno saznanje/ činjenica da se ne plaća porez ni u jednom ni u drugom slučaju Prometa Split. Sada ja Vas molim odgovor na pitanje zašto Vi plaćate vozne karte u autobusu (ili mjesečni pokaz) te zašto možda plaćate i parking na javnoj cesti/javnom dobru, kada ste korištenje javnih cesta platili za cijelu godinu prilikom tehničkog pregleda vozila i to na nivou cijele Republike Hrvatske. Sigurno znate da se jedan proizvod ili jedna usluga u Hrvatskoj po zakonu mogu platiti samo jednom. Šta Vam to Promet nudi a Vi mu plaćate? Nemojte zaboraviti da Grad Split svaki mjesec uplaćuje iz gradskog proračuna Prometu Split velike iznose za plaće radnika, vozača, za gorivo autobusa, remont autobusa itd. Dakle, Promet je unaprijed plaćen novcima građana pa onda, odakle situacija da jednu stvar koju su građani već platili moraju plaćatio opet i opet i opet…. Prometu Split d.o.o. ? Pozdrav.

Leave a comment